Planetfoto, Jupiter

Eftersom Jupiter står högt på himlen nu var det naturligt att börja med att fota den. Jag gjorde som man skulle göra, använde webbkameran plus Barlowlins, tog ett antal filmer och stackade sedan dem. Men jag blev besviken, det blev suddiga och otydliga bilder.

Härbredvid ser ni en av de bättre bilderna. Man ser tydligt linjerna och man kan också så att de är röda. Men det är inte alls samma skärpa som i okularet, där man dessutom ser de fyra största månarna. Jag försökte ta kort genom okularet på Jupiter, men det blev bara en lysande skiva. Förmodligen överexponerades bilderna eftersom jag hade automatiken på. Batteriet togdessutom slut i paddan som jag styrde med och plötsligt började teleskopet flytta runt lite som det tyckte.

Eftersom det är så stor förstoring måste Jupiter stå absolut i centrum av bilden om man ska se den i kameran. Även om man ser Jupiter i okularet, så är det inte alls säkert att man gör det när kameran kommer dit. Jag brukar först hitta Juoiter med ett 40 mm okular. Sedan byter jag till ett zoom-okular och börjar med 24 mm för att sluta med 8 mm. Det ger 250 ggr förstoring. sedan byter jag ut okularet mot kameran utan Barlowlins och när jag hittat Jupiter som centrar jag så mycket som möjligt. Sedan sätter jag dit Barlowlinsen och har då en bild som den härovan. Jag tror faktiskt det är lite över teleskopets förmåga. Men använder jag inte Barlowlinsen blir det bara en ljus fläck som på bilden nedan.

Här ser man två av månarna, men fokuseringen lämnar en del övrigt att önska. Dessutom är bilden överexponerad, man kan bara skymta banden med god vilja. På PC:n kunda jag faktiskt ställa in exponeringstiden, men det kan jag inte på Macen.

Jag har lagt upp en originalfilm så man ser hur resultatet blir. Man kan stundtals skymta eller åtminstone ana en betydligt bättre bild än den darriga och suddiga man ser. Att bilden darrar så beror på att det blåste lite den dagen och jag tror att när man stackar bilderna så förstärkssuddigheten. Men det är bara att försöka på nytt, det ser ut att bli klart i kväll, dock är det fullmåne, så det lär väl inte bli så bra bilder. Jag ska i varje fall försöka att få en bra bild av Jupiter genom okularet.

© PER FLENSBURG 2012